Оферти
Календар

Екзотика

 
Перу-могъщата империя на инките
Маршрут: → Лима - Арекипа – Колка каньон – Пуно - езерото Титикака – Куско – Мачу Пикчу – Куско - Лима →
цена от:
4703 лв.
11 дни / 10 нощувки
транспорт: Самолет
Принтирай
1 ден → Лима
Пристигане в Лима. Посрещане на летището, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден Лима → Арекипа (закуска)
Закуска. Трансфер до летището и полет до Арекипа (2335 м) – вторият по големина град в Перу. Заобиколен от трите вулкана Чачани, Мисти и Пичу Пичу, градът е изграден от белия вулканичен камък силар, който му дава името „белият град“. Заради уникалната си архитектура Арекипа е включен в списъка на световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Обзорна екскурзия на Арекипа. Градът е основан на 15.08.1540 г. на река Чили. Плаза де армас (централният площад) е заобиколен от три страни с портали в неоренесансов архитектурен стил, изработени от гранит, и от четвъртата страна е Катедралата. В средата му има красив бронзов фонтан от три плочи и фигура на войник от XVI век. Този персонаж се нарича Тутуруту – предизвестител на всяко ново събитие. Катедралната базилика е най-важната католическа църква в града и се счита за една от най-необичайните колониални катедрали в Перу. Ще видите и най-старата църква в Арекипа, датираща от 1739 година, която е югоизточния ъгъл на площада. Невероятната ѝ фасада и вътрешният двор, изработени от фино дялан камък, свидетелстват за истинско майсторство. Тя е трикорабна църква с дълбоко разположен олтар, покрит със златни листа в стил „чуригереска“ - мексикански бароков стил. Вътрешният двор на църквата функционира като търговски център, където можете да намерите дрехи, изработени от висококачествена вълна от алпака. Следва църквата на Сан Франциско. Основана е от францискианския орден през 1552 г. и окончателно завършена през 1569 от Гаспар Баез. Тя е с богато украсен интериор, сребърен олтар и сложно издълбан амвон. В комплекса има малък площад, храм, използван като централен офис на занаятчийски център и библиотека с над 20 000 тома. Друга значима сграда е манастирът Санта Каталина де Сиена – религиозен туристически комплекс, разположен в историческия център. Той е основан на 10.09.1579 година и съграден от бял и розов камък – единият от вулкана Чачани, а другият от Мисти. Цитаделата заема площ от 20 000 кв.м. и е напълно изолирана от града, въпреки че се намира в сърцето му. Височината на стените достига 4 метра. Нощувка.

3 ден Арекипа – Чивай /каньонът Колка/ (закуска, обяд)
Закуска. В 08:30 отпътуване за Чивай. По пътя ще видите каменни кариери и ще минете през националния резерват, където обитават викуни, лами и алпаки. Пътят минава покрай град Вискачани и вълнуващия вулкан Чачани с гледка към Патапампа – пролом, достигащ 4910 метра. Пристигане в град Колка. Нощувка.

4 ден Кръстът на кондорите (закуска, обяд)
Ранна закуска и в 06:30 отпътуване за наблюдателната площадка “Кръстът на Кондорите”, откъдето се открива прекрасна гледка към каньона, в дъното на който, протича река Колка. Наблюдаване на полета на могъщите кондори. Отпътуване за Пуно. По път ще посетим градовете Пинчоло, Ачомайо и Янке – малки населени места, в които битът и културата на местните са запазени. Пристигане в Пуно – най-големият град, разположен на езерото Титикака. Именно тук Тур Хейердал е построил своя знаменит тръстиков сал Кон-тики. Нощувка.

5 ден Пуно – езерото Титикака – Пуно (закуска, обяд)
Закуска. Езерото Титикака е едно от най-загадъчните места на планетата ни. Това е най-високото плавателно езеро в света. Разположено е на 3810 м надм. в., простира се на 170 км между Перу и Боливия, и е най-голямото в Латинска Америка. Екскурзия до островите Урос и Амантани. Според легендите прародителите на Инките са излезли от водите на Титикака. В езерото има повече от 30 изкуствено създадени острова, най-известният от които е тръстиковият плаващ Урос, където живеят индианците Аймара. Последният чистокръвен индианец е починал през 1959 г., но днешните обитатели живеят, като следват традициите на своите предци: ловят риба, птици, използват крайбрежната растителност и тръстиката, за да си строят домове, лодки и още острови. Амантани е кръгъл остров с площ около 9,28 кв.км. и населен от около 3500 души, говорещи кечуа. Връщане в Пуно и нощувка.

6 ден Пуно – Куско (закуска, обяд)
Отпътуване с туристически автобус за Куско, по време на което ще наблюдавате великолепни пейзажи, а по време на спиранията ще видите най-интересните места по маршрута. Разглеждане на музея „Литико“ в Пукара, където се изложени експонати на древни цивилизации, населявали Алтиплано преди инките. (посещението е с продължителност 30 минути, входна такса: 10 щ.д., снимките не са позволени). Спиране в прохода Ла Рая (4400 м), който бележи края на долината на Андите, родина на империята на инките и началото на високите андински плата, наречени Алтиплано (почивката е 5-7 минути; снимки са разрешени; препоръчват се топли връхни дрехи и консумацията на чай от кока за справяне с високата надморска височина). Обяд в Сикуани – избор от ястия от местната и интернационална кухня, пресни зеленчуци, топли напитки – кафе и чай. (продължителност: 40 минути).
В Ракчи ще посетите археологическия комплекс, посветен на бог Виракоча (времетраене: 40 минути, вход: 10 щ.д.). В селцето Андахуалиляс ще разгледате църквата от 17 век, наречена „Сикстинската капела на Андите“ – образец на андското религиозно изкуство (времетраене: 25 минути, вход: 10 щ.д., в църкавата са забранение снимки и видеозаснемане). Около 17:00 ч. пристигане в Куско. Трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

7 ден Куско – Свещената долина – Мачу Пикчу (закуска, обяд)
След закуска се отправяте към Свещената долина на инките, където ще посетите археологическия обект около Писак и живописния пазар. Когато империята на инките завладява района, построяват голям комплекс на планинския хребет, откъдето се вижда днешния град. Комплексът е издигнат не по-рано от 1440 година и е многофункционална резиденция, цитадела, обсерватория и религиозен обект. Използван е като кралско убежище, където кралят и благородниците се оттеглят между военните кампании. В началото на 1530 година Франсиско Писаро и испанските завоеватели унищожават сградите. Обяд в местен ресторант в Урубамба. След обяд ще посетите крепостта на инките Олантайтамбо. Цитаделата е построена, за да пази входа към тази част на долината и да я защитава от евентуално нашествие от племената на джунглата. Разходката из старинните улици на града ще даде представа какъв е бил стратегическият военен, религиозен и селскостопански център по време на империята на инките. Отпътуване с влак до Агуас Калиентeс (Мачу Пикчу Пуебла), разположен в подножието на Мачу Пикчу. Нощувка.

8 ден Мачу Пикчу – Куско (закуска, обяд)
След закуска отпътуване с автобус до Мачу Пикчу (билет за автобуса – 26 щ. д.). Мачу Пикчу (ЮНЕСКО) - изгубеният град на Инките, е считан за най-силния eнергиен център в Южна Америка, и е най-голямата археологическа находка на 20 век. Величественият град е разположен на 2430 м надм. в. на границата между Андите и амазонската джунгла. Разглеждане на руините на прочутата цитадела, построена през 15 век като тайно церемониално убежище и религиозен център на инките: терасите, крепостната кула и известния слънчев часовник. Обяд. Връщане в Агуас Калиентес и оттам – отпътуване с влак към Куско. Нощувка.

9 ден Куско (закуска)
Закуска. Екскурзия до планината Рейнбоу. Разположена е на 3 часа от историческия център, планината Рейбоу (Дъга) се превръща в основна атракция, която да посетите преди или след Мачу Пикчу. Нейната известност се дължи на естествената многоцветна красота на зашеметяваща височина от 5200 метра. Цветовете, които искрят по нея се дължат на утайката от различни минерали в цялата област. Нейното откриетие е сравнително скорошно и се дължи на факта, че топенето на снеговете разкрива скъпоценните скали, които се смятат за свещени. Тя е включена в класацията „100-те най-добри места за посещение преди да умрете“ на National Geographic.
Връщане в Куско и нощувка.

10 ден Куско → Лима (закуска)
Закуска. Пешеходна обиколка на Куско – някога столица на огромното индианско кралство Тиуантинсую, което се простирало от днешна Колумбия до Чили и превъзхождало по размери Римската империя по времето на нейния разцвет. Градът е залят от слънчева светлина и не случайно е бил център на култа Инти (Светило). През 2006 г. учените откриват, че тук е най-силното ултравиолетово излъчване в света. Посещение на храма Кориканча – най-важното светилище на инките, посветено на главния бог в техния пантеон – Слънцето. Разкошният храм е построен през 1438 г., в него живеели около 4000 свещеници и е служил и за астрономическа обсерватория. Когато испанците дошли, видели невероятен приказен дворец, целия позлатен, със златни и сребърни статуи, изобразяващи животни и растения в естествени размери, в центъра му – олтар във формата на огромен златен диск, а на площада – стотици златни пана и фигури. След като го разграбили, те построили върху основите на храма манастира Санто Доминго.
Трансфер до летището и полет до Лима. Нощувка.

11 ден Лима → (закуска)
Закуска. Свободно време. Освобождаване на стаята до обяд. Трансфер до летището. Отпътуване.
в двойна стая в тройна стая в единична стая
2404 € /4703 лв. 2342 € /4580 лв. 2988 € /5845 лв.

нощувки град хотел
Лима Hotel Hacienda 4* или подобен
Арекипа Cristmar Experince by Xima 3* или подобен
Колка Colca Trek Lodge 3* или подобен
Пуно Xima Exclusive Puno или подобен
Куско Xima Exclusive Cusco или подобен
Агуа Калиентес Inti Punku Machupicchu или подобен

Цените включват:
10 нощувки със закуски: 2 в Лима, 1 в Арекипа, 1 в Колка, 2 в Пуно, 3 в Куско, 1 в Агуа Калиентес;
5 обяда: 2 обяда в Чивай, 1 обяд в Пуно, 1 обяд в Свещената долина, 1 обяд в Агуа Калиентес;
Всички трансфери по програмата;
Сити тур на Арекипа;
Екскурзия до каньона Колка;
Входни такси за термалните бани на Ла Калера;
Входна такса за каньона Колка;
Екскурзия до островите Урос и Амантани с включен традиционен обяд;
Турситически автобус от Пуно до Куско с включен обяд и посещение на: музея Литики в Пукара (без входна такса), археологическия комплекс в Ракчи (без входна такса), църквата в Андахуалиляс (без входна такса);
Екскурзия до Свещената долина от Куско;
Двупосочен билет до Агуа Калиентес;
Автобус до Мачу Микчу;
Екскурзия до Мачи Пикчу;
Екскурзия до планината Рейнбоу;
Пешеходна обиколка на Куско;

Допълнително се заплаща:
Самолетни билети София - Лима - София (цената е в зависимост от наличността в момента на резерва-цията, и се заплаща според условията на авиокомпанията);
Летищна такса – 30 щ.д. на полет (заплаща се на летище);
Транзитна/и нощувка/и, ако е/са необходима/и;
На място се заплащат билети за: автобуса до Мачу Пикчу – 26 щ. д., руините в Куско – 26 щ. д.; музея „Литико“ -10 щ.д.; комплекса Ракчи – 10 щ.д.; „Сикстинската капела на Андите“ - 10 щ.д.
На място се заплащат бакшиши за шофьорите, екскурзоводите и обслужващия персонал в хотелите.

Цената не включва:
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.