Оферти
Календар

Полезна информация

 
Пътуване в чужбина


• Помнете, че в чужбина следва да се съобразявате с местните закони и обичаи. По време на престоя си тампопадате под тяхната юрисдикция. Препоръчваме предварително да се информирате за тях и да ги спазвате. Наказанията за нарушаване на закона могат да бъдат много по-строги от тези в България за същите нарушения.
• Обръщайте специално внимание и спазвайте местните правила за притежание и консумация на алкохолни напитки и психотропни вещества. В някои страни продажбата и консумацията на алкохол е забранена.
• Поставяйте всички лекарства в оригиналните им опаковки и проверявайте дали някои от тях не се считат за незаконни наркотични средства в чужбина. Ако ползвате такива вещества, носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.
• При преминаване на граница избягвайте да пренасяте вещи на трети лица.
• Предварително се убедете, че срокът на действие на свидетелството Ви за шофиране не е изтекъл и че то е валидно в страната на посещение.
• Препоръчваме Ви предварително да си осигурите международно свидетелство за шофиране. Направете всичко необходимо да се запознаете с местните правила за движение. В много страни се налагат тежки парични глоби за нарушение на правилата за движение, които се плащат на местонарушението, без значение дали сте местен или чужд гражданин.
• Ако по някаква причина бъдете задържан от местните власти, изисквайте да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото или консулското представителство на Република България в страната на местопребиваването. Консулският служител ще установи във възможно най-кратък срок връзка с Вас. Той може да Ви информира и разясни правилата и процедурите по местното законодателство, да Ви съдейства за установяване на контакт с адвокат и да настоява за режим на третиране съгласно международно признатите стандарти за човешките права. В зависимост от местните закони консулът може да уреди да се свържете със семейството си, както и да получите пари, дрехи и др. вещи от тях. Консулският служител не може да покрива съдебните Ви разходи, както и да се намесва и участва в съдебния процес.
• Съветваме Ви предварително да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.
• В случаите на смърт на български граждани в чужбина, най-близкото дипломатическо или консулско представителство на Република България ще Ви окаже съдействие и помощ за уреждане на формалностите.
• Пряка финансова помощ може да получите от дипломатическото или консулското представителство само ако Ваши роднини или близки лица депозират необходимата Ви сума в Министерството на външните работи, Дирекция "Финансово-стопански дейности".
• В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване и пр. незабавно известете лично и писмено най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието. Свържете се с дипломатическото или консулското ни представителство, за да направите постъпки за получаване на необходимите документи за продължаване на пътуването ви или за завръщането ви в родината.
• Не е задължително, но е добре да се регистрирате в най-близкото българско посолство или консулство. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или при необходимост.
• Преди да отпътувате от Република България или веднагапри пристигане, запишете адресите и телефоните на българското дипломатическо или консулско представителство в страната на посещение. Администрацията на хотелите, в които отсядате, туроператорите, уреждащи Ви и органите на местната полиция при необходимост е уместно да разполагат с тези данни.
За ваше улеснение адрес, телефон и факс на Дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи в София за евентуални справки и информация може да намерите на Интернет страницата на МВнР.

Съвети за пътниците в самолет

Какво трябва да...

Предвидете допълнително време. Пристигнете на летището рано.
Бъдете търпеливи. Федерализацията на сигурността на летищата продължава.
Бъдете бдителни за съмнителна дейност и я съобщете на властите.
Дръжте багажа си с вас през цялото време.
Прегледайте указанията какво можете да вземете с вас в ръчния си багаж.
Извадете непроявен филм от регистрирания ви багаж и го дръжте при вас.
Ако не вземете непроявен фотографски филм от какъвто и да е вид, той може да се повреди.
Носете документ за самоличност, издаден от държавен орган, със снимка. (Ако имате снимка за идентификация на децата ви, вземете я с вас).
Носете билета си или разпечатка на маршрута ви за електронния ви билет.
Подгответе децата си за контролните пунктове за проверка на сигурността. Уведомете децата си, че всички чанти и играчки трябва да минат през рентгеновия апарат. Оставете вкъщи играчки, които могат да бъдат сбъркани с оръжия.
Препоръчва се, докато чакате на опашка пред контролния пункт, да извадите клетъчния си телефон и пейджър, извадете ключовете си и монетите и ги сложете в ръчната си чанта. Това ще спести време, когато пристигнете при металния детектор, както и ще спести време на всеки, който е на опашката.

Не трябва да..

Носите оръжия, включително пистолети или ножове във вашия ръчен багаж.
Носите забранени предмети като ножици, джобни ножове, бухалка и тирбушони.
Се шегувате по повод тероризма, оръжия или огнестрелни оръжия, докато сте на летището, да заплашвате или да изглеждате, че заплашвате служителите, извършващи проверката на пътниците.Подобни забележки може да се приемат сериозно. Това може да доведе до арест или глоби. Най-малкото, пътуването ви може да се забави.

Указания за качване в самолета

Предвидете допълнително време
Повишените мерки за сигурност изискват повече време, за да се проверят съответно пътниците. Пътниците трябва да се свържат с авиокомпанията, за да разберат колко по-рано трябва да бъдат на летището.

Регистрация
Изисква се документ за самоличност, издаден от държавен орган (федерален, щатски или местен). Всеки пътник трябва да се подготви да покаже документ за самоличност на гишето за проверка на билетите и на последващи пунктове, като например на изхода за качване в самолета, заедно с бордна карта, издадена от самолетната компания. Регистрация извън официалното работно време се извършва в зависимост от авиокомпанията. Пътниците трябва да се свържат с тяхната авиокомпания и да проверят дали това се осигурява на тяхното летище. Пътниците с електронен билет трябва да проверят в тяхната авиокомпания дали имат необходимите документи. Писмено потвърждение, като писмо от авиокомпанията, потвърждаваща резервацията, може да е необходимо, за да се премине през контролния пункт за проверка на сигурността.

Контролни пунктове за проверка
Само пътници, притежаващи билети, имат право да преминат през контролните пунктове за проверка на сигурността. (Могат да се постигнат договорености с авиокомпаниите за придружители на деца, които няма да пътуват, и пътници, които имат нужда от специална помощ, за да стигнат до изхода за качване в самолета).
Не говорете за тероризъм, оръжия, експлозиви или други заплахи, докато преминавате през контролния пункт за проверка на сигурността. Не се шегувайте, че имате бомба или огнестрелно оръжие. Самото споменаване на думи, като "пистолет", "бомба" и др. , може да принуди служителите от службата за сигурност да ви задържат и разпитват. Те са обучени да считат такива коментари като истински заплахи.
Всеки пътник има право да носи една чанта ръчен багаж и личен багаж (като дамска чанта или куфарче). Пътниците и техните чанти могат да бъдат обект на допълнителна проверка. Бъдете готови да извадите преносимия ви компютър от опаковката му, за да могат поотделно да минат през рентгеновия апарат за проверка.
Ограничете носенето на метални предмети върху вас или в дрехите ви.
Махнете металните предмети, които носите (като ключове, клетъчни телефони, монети и др.), преди да минете през металните детектори, за да улесните процеса на проверка. (Като поставите металните предмети в ръчната ви чанта, ще ускорите процеса по преминаване през металния детектор).

По всяко време
Контролирайте всички чанти и лични вещи!
Не приемайте да внесете на борда на самолета вещи от непознати лица!
Съобщете за вещи, останали без надзор на летище или в самолет, на най-близкото летище, авиокомпания или служител от отдела за сигурност.
Полезни връзки:
Полезна информация |