Оферти
Календар

Екзотика

 
Непал и Бутан - по следите на гръмотевчиния дракон
Маршрут: София, Дубай, Катманду, Паро, Тимпу, Пунака, Тимпу, Паро, Катманду, Дубай, София
цена от:
9939 лв.
11 дни / 9 нощувки
транспорт: Самолет
Дати: 
11.08.2023 г.
Принтирай
11.08.2023- пт. 1 ден София → Дубай
Полет FZ1758 от София в 16:10 ч. Кацане в Дубай в 22:10 ч.

12.08.2023-сб. 2 ден Дубай → Катманду (вечеря)
Излитане от Дубай с FZ587 в 02:15 ч. Кацане в Катманду. В 08:40 ч.
Пристигане, посрещане на летището, трансфер и настаняване в хотела. Свободно време за почивка. Катманду – столица и най-голям град на Непал, е разположен на над 1350 м.н.в. В едноименната долина, където се намира, има още два по-големи града – Патан и Бактапур, които са били столици на едноименни княжества, обединени с това на Катманду в по-късни времена. Любопитна е легендата, която свързва заселването в тези земи с будистки монах, който победил злите духове, отрязал върха на хълма, който заприщвал водите на реките, превръщайки долината в езеро. Реките се оттекли и плодородната земя била освободена за хората. Дали това е фантазия или истина – не знаем, но все още се намират останки от миди и вкаменелости от водни обитатели. Местните вярват, че в тази долина живеят 10 милиона божества! В исторически план градът е известен от 723 г. с името Кантипур. Името на Катманду идва от названието на двуетажна дървена пагода - „Катх Мандир“, което се превежда като „покрит подслон“. Градът става столица на Непал през 1769 година, а отлично съхранени са сградите от 17 и 18 век, от времето на управлението на неварската династия крале Малла.
Вечерта ни очаква традиционна вечеря за добре дошли с непалска кухня и фолклорни танци.Връщане в хотела и нощувка.

13.08.2023-нд. 3 ден Катманду (закуска, вечеря)
След закуска ще посетим Боднат (обект на ЮНЕСКО) – древна, колосална ступа, една от най-големите в света и център на тибетския будизъм в света, построена през 2 век Пр.Хр. Известна е и като "Касти" (капки роса) с 4 чифта очи, зорко наблюдаващи в четирите посоки на света. Според легендите костите на Кашапа Буда са вградени в основите на храма. Тя е не само най-голямата в Непал, но е построена най-хармонично - външният радиус е като стена с молитвени барабани, а около нея е пътят на поклонниците. Главната улица на юг от ступата е старият търговски път за Тибет. Светинята има важно значение за будистите от Тибет, затова тук от 1950 г. са селищата на бежанците от Тибет.
Следва посещение на Пашупатинат (ЮНЕСКО) – един от най-древните хиндуистки храмове, разположен на брега на свещената река Багмати, където местните хиндуисти изпълняват своите ритуали. Той е едно от най-важните светилища на Шива, изобразен като Пашупати – „повелител на зверовете”. В храма се намира огромен лингам (фалическият символ на Шива, където принасят в жертва мляко и масло). Според легендата Пашупати толкова харесал мястото, че разпоре-дил хората, които се кремират тук, след смъртта в прераждането си да бъдат пак хора, а не животни. На входа на храма е огромното изображение на Шива като повелител на йогите, а около него може да се видят много садху.
Свободно време за обяд в района на площад Дурбар.
Следобед разглеждане да Катманду: площад Дурбар (ЮНЕСКО) – сърцето на стария град, носещ величието на владетелите, които са коронясвани тук. Днес е част от историческото, културно и художествено наследство на Непал. Тук всичко има свой собствен архитектурен стил, доведен до съвършенство. Катманду, с векове затворен за Запада (повече от Лхаса и Мека), е полумечта, полуреалност. Тук има толкова храмове, къщи и богове, колкото са хората. Най-значителните са свещеният храм Кумари Гар – дом на живата богиня Кумари Деви, Хануман Дока, Кашта Мандап, Мару Ганеш, Махадев, храмът на Шива и Парвати, 4-метровият релеф на Шива, покровител на Непал.
Връщане в хотела и нощувка.

14.08.2023-пн. 4 ден Катманду (закуска, вечеря)
Закуска. Посещение на Сваямбунат (ЮНЕСКО) – един от символите на Непал, будистки храм на 2500 г., по-стар от самия град, основан 723 г. пр. Хр. В превод Сваямбунат означава "цвят на лотоса, възникнал от небитието". Ще научим легендата, свързана с изграждането на храма и ступата. Тя е заобиколена от храмове, пред нея има огромен позлатен Ваджра – символ на бързото просветление. Върхът й е украсен с всевиждащите очи на Буда, а въпросителната като нос е всъщност непалското число едно (ек), символ на единството. Основата й е оформена като барабан, заобиколен от 12-те животни на тибетския календар и двата храма – кули Шихара от 17 век, а пред тях има площадка, откъдето се открива красива панорама към долината и Катманду. Сваямбунат е известен още като Храмът на маймуните, които наистина са навсякъде около него. Екскурзия до Патан (ЮНЕСКО) – в миналото център на будистката наука и култура. Градът е бил известен като ,,град на красотата", до наши дни се слави с прекрасните дърворезби по къщите и майсторите, които обработват метал и камъни (статуи в манастирите в Тибет са изработени тук). Разглеждане на площад Дурбар с кралския дворец от 17 век (отвън), Кришна Мандир (1637) – най-важният храм на площада, построен в Шикхара стил, донесен от Индия, но уникален за Непал. Каменните изображения над първите два реда колони изобразяват сцени от Махабхарата, на втория етаж са изобразени сцени от Рамаяна, на първия етаж е централният параклис на Кришна, вторият е посветен на Шива, а третият – на Буда.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

15.08.2023-вт. 5 ден Катманду → Паро (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Трансфер до летището за полет до Паро. Посрещане и трансфер до хотела. Настаняване.
Отправяме се към един от най-значимите хималайски будистки храмове – манастирът Кийчу. Според легендата е построен за един ден. Фактите говорят, че е построен по нареждане на тибетския император Сонгтсен Гампо с цел укрепване на границата на държавата му. Той е един от 108-те манастира, основани от Гампо. Интересна подробност е, че 12 от тези манастира са имали за цел да държат демона, пречещ на разпространението на будизма, далеч, и да изградят сигурна религиозна територия. През 8 век храмът е посетен от Падмасамбхава и се смята, че той е скрил много духовни съкровища на това място.
След обяд ще посетим руините на Друкгийел Дзонг – считан за един от най-красивите и известни археологически обекти в Бутан. Построен е през 1649 година и е служил като важна база за отбрана на региона до 1951 г. , когато е унищожен при пожар. Въпреки това е символ и важен паметник, свързващ народа на Бутан с велики събития, допринесли за поддържането на суверенитета на страната. Всъщност думата „дзонг“ означава постройка, проектирана като крепост и двор за духовници и администратори.
Посещение на ферма, където ще опитаме традиционни чайове, закуски и домашно приготвен ликьор. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

16.08.2023-ср. 6 ден Паро – Тимпу (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Днешният ден е посветен на един от най-известните манастири в Бутан и един от най-почитаните в Хималаите – Тактсанг дзонг („тигрова бърлога“ или „гнездото на тигъра“), който се издига на 900 метра върху отвесна гранитна скала. Получил е името си от Гуру Ринпоче, наричан „вторият Буда“, който дошъл по свръхестествен начин върху гърба на тигрица, за да победи демона, който се противопоставял на разпространението на Будизма в Бутан. Медитирал 3 години, 3 месеца, 3 седмици, 3 дни и 3 часа в една пещера и накарал хората в долината да приемат будизма. Храмът е построен през 1692 година на същото място, където през 8 век е медитирал Падмасамхава. На 19.04.1998 г. пожар сериозно увредил комплекса, но сега това бижу на Бутан е възстановено в първоначалното си великолепие. Изкачването отнема около 2½ – 3 часа. Тези, които не са в състояние да стигнат до върха, могат да се насладят на гледката и от зоната на кафенето.
Следобед ще посетим Паро дзонг, наричана Ринпунг дзонг – в превод „крепост върху съкровища“. Построен е през 1645 г. от Забдрунг Нгауанг Намгуел, духовният обединител на Бутан, за защита от тибетските нашественици. Отличава се с много красива архитектура. В двора му са разположени монашеското училище на Паро и офисите на гражданската администрация. Ежегодно, в продължение на дни, тук се провежда религиозният фестивал Цечу.
Отпътуване за Тимпу, столицата на Бутан. Преминаване през долините на реките Паро и Тимпо. След около 1 ч. пристигаме и се настаняваме в хотела в Тимпу (2320 м). Тимпу е правителствен, административен, религиозен и търговски център, дом на кралското семейство, държавните служители и десетки монаси. Тимпу е уникален град, невероятна смесица от модерното и традиционното; град, изникнал като че ли от приказките – с прекрасна архитектура и щастливи хора в национални носии, които живеят в хармония с природата и себе си.
Вечеря. Нощувка.

17.08.2023-чт. 7 ден Тимпу (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Разглеждане на Тимпу: Училището по изкуства и занаяти - бутанските изкуства и занаяти са свидетелство за богатото културно наследство на страната, залагащи на индивидуален творчески стил и дълбоко религиозно значение. Това показва стремежа към съвършенство и усъвършенстване, заложен в местните хора. Бутан притежава 13 традиционни изкуства и занаяти, наследени от майстори от 17 век - дърводелство, каменоделство, дърворезба, изобразително изкуство, скулптура, ковачество, орнаментиране, обработка на бамбук, изработка на хартия, тъкане, шиене и бродиране. Част от тези занаяти се изучават в училището, като нововъведеното е основни компютърни умения. След това ще се отправим към Националната библиотека на Бутан. Сградата е проектирана през 1984 г., като са използвани традиционните външни характеристики на бутански дзонг. Това архитектурно решение е взето, за да бъде библиотеката възприета като свещен храм и да осигури подходяща духовна среда за съхраняваните свещени текстове и ръкописи. Интересни са подвързиите на книгите - те са текстилни с бутански фолклорни мотиви. Създадено е цветово разграничение - всяка книга, принадлежаща към отделна школа по тибетски будизъм и отделен жанр, е обозначена със собствен цвят.
Задължително място за посещение е Буда Пойнт – най-голямата статия на Буда в света. Ще видим и болницата за традиционна медицина, където пациентите се лекуват с билки, резервата и минизоологическа градина Такина, Националния музей по текстил, женския манастир Зилукна – един от малко, които са действащи в наши дни.
Вечерта ще посетим Трашичхо Дзонг, където се помещават кабинетите на правителството, на краля и на духовенството.
Вечеря. Нощувка.

18.08.2023-пт. 8 ден Тимпу – Пунака (закуска, обяд, вечеря)
Закуска. Днес се отправяме към Пунака - старата столица. Пътят преминава през прохода Дочу Ла (3150 м), откъдето се разкрива красива гледка към Хималаите. По време на пътуването се сменят алписйки и субтропически климат и растителност. Eдночасова разходка сред терасираните оризови и синапени поля ще ни отведе до Храма на плодородието - Чими Лаканг. Легендата за храма разказва, че Лама Кунлей - често наричан ,,Лудият светец" е победил демона Дочу Ла. Нестандартното му преподаване на будисткото учение чрез пеене, хумор и непристойно поведение става популярно и се разпространява в близкото село. Символ на плодородието и на храма става фалосът, така той бива изобразяван по фасадите на храма, покривите на къщите и сувенирите.
Пристигаме в Пунака (1200м) – административен център на един от 20-те района в Бутан, както и столица на страната до 1955 г., преди тя да бъде преместена в Тимпу. За разлика от Тимпу, през зимата тук е топло, през лятото – горещо, и условията са много добри за отглеждане на ориз по бреговете на двете главни реки на Бутан – По Чу (мъжката река) и Мо Чу (женската река). Двете реки се съединят в река Пуна Цанг чу, наричана още Сантош, която протича покрай крепостта Уангду Подранг, пресича границата между Бутан и Индия и се влива в река Брамапутра. Разглеждане на най-красивия дворец в страната Пунака дзонг – в превод „дворец на великото щастие“. Строежът му започва през 1673 г. и е завършен след 2 години. Той е зимна резиденция на бутанския лама Дже Нхенпо. Тук се съхраняват мощите на Забдрунг Нгауанг Намгуел – духовният обединител на Бутан, чиято мисия била да създаде бутанска културна идентичност, различна от тибетската, и на духовния учител от 15 век – Тертон Падма Лингпа, втори по ранг след Падмасамбхава (известен като Гуру Ринпоче) индийски будистки учител от 8 век, когото бутанците считат за основоположник на своите традиции. Вечеря. Нощувка.

19.08.2023-сб. 9 ден Пунака - Тимпу (закуска, обяд, вечеря)
След закуска отпътуваме за долината Гантей. По път ще посетим древния Вангди Подранг Дзонг, построен през 1638 година. След това ще се разходим из долината, за да видим и манастира Гангтей. Той е важен манастир от школата на будизма нийнгмапа и основно седалище на традицията Пема Лигпа. Долината около манастира е и основно зимно местообитание за черновратия жерав.
В ранния следобед отпътуване за Тимпу. Вечерта посещение на специално организирана вечер с традиционна фолклорна музика и танци. Нощувка.

20.08.2023- нд. 10 ден Тимпу – Паро → Катманду (закуска, вечеря)
След закуска трансфер до летището и полет до Катманду. Пристигане, трансфер и настаняване в хотела. Свободно време. Късно вечерта трансфер до летището.

21.08.2023- пн. 11 ден Катманду → Дубай → София
Полет FZ574 от Катманду в 01:25 ч. Кацане в Дубай в 04:45 ч. Излитане в 10:45 ч с FZ1757 и пристигане в София в 15:15 ч.
Цена на човек:
в двойна стая в единична стая
5071 € / 9939 лв
5'875 € / 11'515 лв


Хотели по програмата или подобни:
12.08 – 15.08 Катманду Aloft 5*
15.08 – 16.08 Паро Naksel 4*
16.08 – 18.08 Тимпу Druk 4*
18.08 – 19.08 Пунака Punatshangchku cottages 4*
19.08 – 20.08 Тимпу Druk 4*
20.08 – 21.08 Катманду Aloft 5*

Цените включват:
Самолетни билети София – Дубай – Катманду – Дубай – София с включени такси, чекиран багаж 20 кг и ръчен 7 кг;
Самолетни билети Катманду – Паро – Катманду с включен чекиран и ръчен багаж;
Всички трансфери и транспорт с туристически автобус;
9 нощувки в хотели 4*;
8 закуски, 5 обяда, 8 вечери;
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и включени входни такси за обектите по програмата:
Ексурзия до Боднат, Пашупатинат, площад Дурбар и Сваямбунат;
Екскурзия до Патан;
Посещение на Друкгийел Дзонг;
Посещение на местна ферма с дегустация на местни чайове, ликьор и закуски;
Екскурзия до Тактсанг Дзонг, Паро Дзонг;
Разглеждане на Тимпу;
Екскурзия до Пунака;
Посещение на Вангди Подранг Дзонг и манастира Гангтей;
Представител на туроператора по време на пътуването;

Допълнително се заплаща:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 115 лв.
Виза за Непал – 30 щ.д.;
Полет над Хималаите – 576 лв. (цената подлежи на препотвърждение при доплащането)
Цените са при 12 туриста и се заплащат с доплащането. При по-малък брой участници, цените могат да бъдат променени.

Цената не включва:
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19;
Хранене на борда по време на полетите.