Оферти
Календар

Екзотика

 
Непал
Маршрут: София – Дубай – Катманду – Читван – Покхара – Катманду – Патан – Катманду – Дубай – София
цена от:
4395 лв.
11 дни / 8 нощувки
транспорт: Самолет
Дати: 
09.12.2022 г.
Принтирай
ПОТВЪРДЕНА ГРУПА
ПОСЛЕДНО 1 МЯСТО
ЖЕНА ЗА КОМБИНАЦИЯ

09.12.2022-пт. 1 ден София → Дубай
Полет FZ 1758 от София в 14:45. Кацане в Дубай в 21:25.

10.12.2022-сб. 2 ден → Катманду (вечеря)
Полет FZ 571 за Катманду в 02:15. Кацане в 08:00 ч. Катманду е разположен на географската ширина на Кайро и Флорида, на 1300 м. надморска височина. Градът е най-големият в Непал, столица и център на икономиката, разраства се с бързи темпове в последните десетилетия, но в същото време не губи своята приветливост и традиционния си, толкова неповторим облик. Три комплекса в долината Катманду са включени в Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО - Катманду, Патан и Бактапур. Тук ни очакват стотици паметници на изкуствата, за да ни разкажат за златния век на непалската архитектура. След голямото земетресение, което порази Непал през 2015 г., страната се преражда от праха и развалините – над 75 % от разрушените домове и обществени сгради са възстановени, а в Катманду можем да се насладим на историческото наследство в цялостния му вид. Пристигане, посрещане на летището, трансфер до хотела и настаняване. Свободно време за почивка. Хотелът се намира в района на пазара Тамел, където можете да се разходите и да добиете първи впечатления за столицата на Непал. Вечеря. Нощувка.

11.12.2022-нд. 3 ден Катманду (закуска, вечеря)
Закуска. Днес предстои разглеждане на Катманду: площад Дурбар (ЮНЕСКО) – сърцето на стария град, носещ величието на владетелите, които са коронясвани тук. Днес е част от историческото, културно и художествено наследство на Непал. До 16 век се е наричал Кантипур – „град на светлината”. Сегашното му име значи „дървена къща”, заради манастира, построен през 12 век в самия център на площада изцяло от ствола на едно дърво, израснало на същото място. Тук всичко има свой собствен архитектурен стил, доведен до съвършенство. Катманду, с векове затворен за Запада (повече от Лхаса и Мека) е полумечта, полуреалност. Тук има толкова храмове, къщи и богове, колкото са хората. Най-значителните са свещеният храм Кумари Гар – дом на живата богиня Кумари Деви, Хануман Дока, Кашта Мандап, Мару Ганеш, Махадев, храмът на Шива и Парвати, 4-метровият релеф на Шива, покровител на Непал. Посещение на Сваямбунат (ЮНЕСКО) – един от символите на Непал, будистки храм на 2500 г., по-стар от самия град, основан 723 г. пр. Хр. В превод Сваямбунат означава "цвят на лотоса, възникнал от небитието". Ще научим легендата, свързана с изграждането на храма и ступата. Тя е заобиколена от храмове, пред нея има огромен позлатен Ваджра – символ на бързото просветление. Върхът й е украсен с всевиждащите очи на Буда, а въпросителната като нос е всъщност непалското число едно (ек), символ на единството. Основата й е оформена като барабан, заобиколен от 12-те животни на тибетския календар и двата храма – кули Шихара от 17 век, а пред тях има площадка, откъдето се открива красива панорама към долината и розовеещия на свечеряване Катманду. Сваямбунат е известен още като Храмът на маймуните, които наистина са навсякъде около него. Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.

12.12.2022-пн. 4 ден Катманду – Нагаркот – Катманду (закуска, вечеря)
Ставане призори и тръгване за Нагаркот (2195 м.), за да наблюдаваме изгрева над Хималаите. Курортът е разположен върху хълм и предлага най-изумителната панорама към заснежените Хималайски върхове. Оттук може да се видят 8 от 13-те Хималайски вериги на Непал, красивата долина на Катманду и националния парк Шивапури. След закуска в курорта се отправяме към доли-ната на Катманду, за да посетим Бактапур (ЮНЕСКО) – столица на Непал по времето на династията Мала, музей под открито небе, съхранил най-добре своя автентичен вид. Известен е като дом на средновековното изкуство и архитектура с уникални дърворезби, традиционни занаяти, живи обичаи, култура, музика и фестивали. Разглеждане на площад Дурбар със Златната врата и двореца на 55-те прозореца, площад Таумади с 5-етажната пагода на храма Нитаполе, пазена от скулптурни двойки на митични същества, всяко от които е 10 пъти по-мощно от стоящото пред него; стария главен площад Дататрея с 9 хиндуистки манастира от 15 век, много от които са превърнати в ателиета, музеи и др. Тук са знаменитият паунов прозорец с най-красивата дърворезба и храмът Байрабнат посветен на Шива. След това ще посетим Пашупатинат (ЮНЕСКО) – един от най-древните хиндуистки храмове, разположен на брега на свещената река Багмати, където местните хиндуисти изпълняват своите ритуали. Той е едно от най-важните светилища на Шива, изобразен като Пашупати – „повелител на зверовете”. В храма се намира огромен лингам (фалическият символ на Шива, където принасят в жертва мляко и масло). Според легендата Пашупати толкова харесал мястото, че разпоре-дил хората, които се кремират тук, след смъртта в прераждането си да бъдат пак хора, а не животни. На входа на храма е огромното изображение на Шива като повелител на йогите, а около него може да се видят много садху. Накрая ще разгледаме Боднат (ЮНЕСКО) - най-голямата и красива ступа в Непал, известна като "Касти" (капки роса) с 4 чифта очи, зорко наблюдаващи в четирите посоки на света, построена през 2 век Пр.Хр. Според легендите костите на Кашапа Буда са вградени в основите на храма. Тя е не само най-голямата, но е построена най-хармонично - външният радиус е като стена с молитвени барабани, а около нея е пътят на поклонниците. Главната улица на юг от ступата е старият търговски път за Тибет. Светинята има важно значение за будистите на Тибет, затова тук от 1950 г. са селищата на бежанците от Тибет. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

13.12.2022-вт. 5 ден Катманду – Читван (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за националния парк Читван (ЮНЕСКО) - бивш ловен резерват на непалските кралe. През 1911 г. в една от експедициите, провеждани в парка, е поканен крал Джордж V - британски монарх и по-късно император на Индия. Паркът е разположен на 185 км. югозападно от Катманду върху 932 кв. км в субтропическата низина, където тревата е над 2 м. висока. Читван в превод означава „сърце на джунглата“ и е убежище на 50 вида млекопитаещи, 55 вида амфибиоподобни и влечуги, 525 вида птици, дом на изключително редкия и най-едрия вид носорог - брониран индийски носорог, кралския бенгалски тигър и раираната хиена, има леопарди, диви слонове, антилопи, бизони, елени, маймуни, крокодили, гавали, делфини, срещат се кобри, питони и др.
Настаняване в хотела. Около парка са разположени селца на племената тару (местния етнос), ще посетим едно от тях, за да се запознаем с традиционните дейности. Архитектурният им стил се отличава с изграждане на жилищните постройки единствено от клечки, дърво и кал. Типичен е и танцът тару - мелодичен племенен танц, които се изпълнява от мъже и жени под ритмите на ударни инструменти и песни. Този ритуал служи за сплашване на носорозите и други животни, които застрашават домовете им и обработваемите земи. Вечеря. Нощувка.

14.12.2022-ср. 6 ден Читван (закуска, вечеря)
Рано призори наблюдаване на птиците. Националния парк е главен орнитоложки пункт, който привлича хиляди почитатели на екзотични птици. Могат да се наблюдават Ориенталска птица носорог, райска мухоловка, плешив щъркел. Връщане в хотела за закуска. Програмата продължава със занимания в джунглата. Плаване дървено кану по река Рапти и възможност за наблюдаване на редки екзотични животни и птици. Ако имате късмет можете да се срещнете отблизо с потомък на изчезналите динозаври - гавиалът, със статут на критично застрашен вид. Гавиалът е смятан за добродушен и безобиден за хората, заради тясноиздължената си муцуна. Посещение на Центъра за крокодили, за да проследим крокодилската трансформация от яйцето до огромен хищник. Следва сафари с джипове - сменяме наблюдателната перспектива и се потапяме в гъстите гори на парка. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

15.12.2022-чт. 7 ден Читван – Покхара (закуска, вечеря)
След закуска се отправяме към долината Покхара (730 - 1030 м.н.в), разположена в масива Анапурна, на брега на красивото езеро Фева. Наслаждавайте се докато пътувате на невероятното природно разнообразие от тропическа, субтропическа и алпийска растителност. Покхара е известна като ,,вторият дом" на туристите по света. Няма друга страна в света, където в един и същи ден може да попаднете от джунглата пред осемхилядниците на Хималаите. Настаняване в хотела. Следобед разходка с лодка по езерото и наслаждаване на красивия пейзаж с отразяващите се във водите му хималайски върхове. В средата на езерото, на едно от островчетата е издигнат храмът Барахи. Вечеря. Нощувка.

16.12.2022-пт. 8 ден Покхара (закуска, вечеря)
Призори тръгване за Сарангкот и наблюдаване на изгрева над Хималаите и върховете Анапурна I (8091м.), Анапурна II (7937м.), Анапурна III (7555м. ) и връх Фиштейл. На територията на Непал се намират 8 от 10-те най-високи върхове в света. Ще се изкачим до 1592 м до наблюдателната площадка, за да се насладим на изгрева и внушителната гледка към върховете. Закуска в хотела. След това ще посетим водопада Дейвис, пещерата Гуптешвор Махадев, в чиято сталактитова камера е разположен храма на Шива, създаден от самата природа и завършен от човешка ръка, ще разгледаме и храма Биндe Басини, посветен на красивата богиня-войн Дурга. Вечеря. Нощувка

17.12.2022-сб. 9 ден Покхара → Катманду – Патан (закуска, вечеря)
Закуска. Трансфер до летището и полет до Катманду. Настаняване в хотела. След кратка почивка посещение на древния ниварски град Патан (ЮНЕСКО) – в миналото център на будистката наука и култура. Градът е бил известен като ,,град на красотата", до наши дни се слави с прекрасните дърворезби по къщите и майсторите, които обработват метал и камъни (статуи в манастирите в Тибет са изработени тук). Разглеждане на площад Дурбар с кралския дворец от 17 век (отвън), Кришна Мандир (1637) – най-важният храм на площада, построен в Шикхара стил, донесен от Индия, но уникален за Непал. Каменните изображения над първите два реда колони изобразяват сцени от Махабхарата, на втория етаж са изобразени сцени от Рамаяна, на първия етаж е централният параклис на Кришна, вторият етаж е посветен на Шива, а третият – на Буда. Традиционна непалска вечеря в автентичен ресторант.

18.12.2022-нд. 10 ден Катманду → Дубай (закуска)
Рано призори – по желание с доплащане – полет над Хималаите. Закуска. Свободно време за почивка и последни покупки преди отпътуване. Трансфер до летището и полет FZ 574 за Дубай в 15:00 ч. Кацане в Дубай в 18:40 ч. Трансфер до хотел в Дубай и нощувка.

19.12.2022-пн. 11 ден. Дубай → София (закуска)
Закуска. Трансфер до летището. Полет FZ 1757 за София в 10:00, кацане в 13:45 ч.
Група: 09.12. - 19.12.2022
Цена на човек:
в двойна стая в единична стая
€ 2242/ 4395 лв € 2607/ 5110 лв

Хотели по програмата или подобни:
дати престой град хотел
10.12. – 13.12. Катманду Aloft 4*
13.12. – 15.12. Читван Tigerland Safari Resort 4*
15.12. – 17.12. Покхара Pokhara Grande 5*
17.12 – 18.12. Катманду Aloft 4*
18.12 – 19.12. Дубай Хотел 4*

Цените включват:
Самолетни билети София – Дубай – Катманду – Дубай – София с включени такси, чекиран багаж 20 кг и ръчен 7 кг;
Самолетни билети Покхара – Катманду с включен чекиран и ръчен багаж;
Всички трансфери и транспорт с туристически автобус;
9 нощувки в хотели 4 и 5*;
9 закуски, 8 вечери;
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и включени входни такси за обектите по програмата:
разглеждане на Катманду – площад Дурбар и Сваямбунат;
екскурзия до Нагаркот;
посещение на Бактапур, Пашупатинат и Боднат;
посещение на селище на Тару с културна програма;
целодневна екскурзия в националния парк Читван – сафари с джипове, плаване с кану, разходка в джунглата и посещение на център за отглеждане на крокодили ;
разходка с лодка по водите на езерото Фева;
екскурзия до Сарангкот за наблюдаване на изгрева над Хималаите, посещение на водопада Дейвис, пещерата Гуптешвор Махадев, храмът Бинде Басини;
разглеждане на Патан;
Представител на туроператора по време на пътуването;

Допълнително се заплаща:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 115 лв.
Виза за Непал – 30 щ.д.;
Полет над Хималаите – 540 лв.
Цените са при 12 туриста и се заплащат с доплащането. При по-малък брой участници, цените могат да бъдат променени.

Цената не включва:
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.